Biraghi

Familjeföretaget Biraghi grundades 1934 av Ferruccio Biraghi. Idag är företaget stort, fler än 500 jordbrukarfamiljer levererar mjölk till anläggningen som är belägen i staden Cavallermaggiore, norr om floden Po.

Biraghis producerar ost av grana-typ men utan tillsatt lyzosym (äggprotein). Osten har en angenäm mildhet och en mjuk smak. Gran Biraghi lagras i 12 månader och deras rivna ost är en storsäljare i hemlandet Italien.

I Sverige pratar vi om ”parmesanost”.  I Italien däremot talar man om ostar av grana-typ. Det är ett samlingsbegrepp för italienska hårdostar med grynig konsistens, dit alltså både Parmigiano Reggiano, Grana Padano och Gran Biraghi hör. Står det ”parmesan” i ett recept kan du använda någon av sorterna eftersom alla kan bidra med samma typ av smak och konsistens.

Biraghi har valt att inte vara anslutna till konsortiet för Grana Padano och har därmed inte den klassiska märkningen för Grana Padanoost trots att osten produceras i ”grana-området”.