Ört & tomattårta

Italiensk ört och tomattårta 

4 portioner

ingredienser

Botten

  • 200 g kavring 
  • 1/2 dl Grappolini Florens Extra Vergine Olivolja 
  • 1/2 dl vatten 

Fyllning

  • 2 plantor basilika 
  • 2 msk Grappolini Florens Extra Vergine Olivolja 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 frp Zeta mascarpone, 500 g 
  • 200 g Bertozzi Parmigiano Reggiano 22-24 mån 
  • 1 burk Zeta marinerade kronärtskockor 
  • Svartpeppar, nymald 
  • 1 brk Zeta soltorkade tomater Classico, 200 g 

Garnering  

  • Cocktailtomater i olika färger, 400 g 
  • 1 påse Zeta Snackoliver Grekisk mix 
  • Golfetta-salami, tunt skivad, ca 100 g 
  • Färsk timjan  

Gör så här

Kör brödet till smulor i matberedare. Häll i olivolja och vatten och kör något varv till. Ta upp en liten bit deg och känn efter om den är lätt att forma. Om den är smulig kan det behövas tillsättas någon matsked vatten. Lägg degen i en springform, 24 cm i diameter och platta ut till en jämn botten.  

Fyllning:  
Finfördela vitlök och basilika i en matberedare. Tillsätt olivoljan. 

Riv parmesanosten fint och lägg ner den och mascarpone i matberedaren och kör något varv tills smeten fått en vacker jämn grön ton.  Lägg smeten i en skål. Låt kronärtskockorna rinna av i en sil. Skär dem i små bitar och blanda ner i ostsmeten.  Smaka av med salt och peppar.  

Hacka de soltorkade tomaterna fint. 

Bred ut hälften av fyllningen i formen och fördela de hackade soltorkade tomaterna jämnt över den. Täck tomaterna med resten av fyllningen. Lägg en tallrik över formen och ställ i kylskåp i minst 30 minuter. Hit kan du förbereda i mycket god tid.  

Garnering: 
Lossa formen. Halvera eller klyfta tomaterna. Lägg dem i mitten tillsammans med oliver. Fördela salami runt om och avsluta med späda timjankvistar.