Möt familjen Di Luca

 

Fernando Di Luca kom till Sverige från Italien på sin Lambretta 1961. På skoterns pakethållare fick inte mycket bagage plats, men inom sig hade han en hel värld. Där fanns hela släkten, huset på Via Martino da Fano i kuststaden Fano, cykeltävlingarna i bergen, barfotalekarna vid Kejsar Augustus triumfbåge.

Och så smakerna. Av Fano och hela Marcheregionen – skaldjuren, olivoljan och grönsakerna. De enkla familjerecepten och hemstadens alldeles egna, stolta version av det italienska köket. För att inte tala om vinet och den spritspetsade, heta kaffedrinken Morretta som fiskebåtarnas besättning värmde sig med innan de gav sig ut på Adriatiska havet. Och alla måltiderna. Varenda en av de oräkneliga gånger han suttit kring dukade bord tillsammans med familj, grannar, vänner, flickor och rivaler. Ätit, skålat, diskuterat, skrattat och gråtit. Allt det hade Fernando Di Luca med sig till Sverige.

Så träffade han Louise. Och istället för att vända Lambrettan söderut igen packade han upp och gjorde sig hemmastadd. Knappt hade han börjat på jobbet som hotellportier förrän han importerade sin första flaska olivolja. Istället för att ätas upp av längtan tog han bit för bit av Italien till Sverige. Samtidigt växte familjen med barnen Gabriella, Christian och Paola. Idag arbetar hela familjen tillsammans på företaget.